Quantcast
Channel: Suomelle 13 mitalia haulikkopracticalin MM-kilpailuista - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2210

Sisäsoutu sopii kaikille

$
0
0

Lähes kaikki kuntosalilla kävijät tunnistavat soutulaitteen ja saavat sillä hien pintaan. Kuitenkin moni  salikävijä mieltää sen vain yhdeksi lämmittelylaitteeksi muiden aerobisten laitteiden rinnalla. Kuitenkin totuus on kaikkea muuta ja soutulaite tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkua ja urheilla.

Tavallisimmin sisäsoutulaitteelle istahtaa kuntosalitreeniään aloittava tai loppuverryttelyään tekevä henkilö ja kesto on monesti 5, 10 tai korkeintaan 30 minuuttia ja vastus täysillä eli ”kympissä”. Kuulostaa varmaan monelle tutulta.

- Sisäsoudun puuduttavuus loppuu siinä vaiheessa, kun on tutustunut sen mahdollisuuksiin ja löytyy uusi taso, eikä se olekaan enää niin yksitoikkoista. Kuntoilijat mieltävät monesti, että sisäsoudussa käsillä tehdään työ, kun kapulaa vedetään. Totuus on toinen ja voima tuleekin jaloista. Liike on myös kokonaisvaltaisempi verrattuna juoksuun tai perinteiseen polkupyöräspinningiin, kun mukana liikkeessä on käsi- ja hartiaosasto. Yhdellä ja samalla laitteella saa harjoitettua monipuolisesti koko vartaloa, sanoo fysioterapeutti Maija Laurikkala-Dewes.

-Sisäsoutu sopii iskuttamattomana heillekin, joille esimerkiksi juoksu ei sovi. Ja tekeehän soudun vetoliike hyvää myös niska-hartiaseudulle. Säännöllisesti sisäsoutua harjoittelevat huomaavat, että selkävaivat jäävät historiaan. Monille nivelvaivaisille suosittelen kokeilemaan soutua. Se on hyvä vaihtoehto vesijuoksulle myös kuntoutuksessa, sanoo Laurikkala-Dewes.

Yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla paikallaan soutua

Palataan siihen yleisimpään tapaan suorittaa sisäsoutua: oman kuntosaliharjoituksen yhteydessä, lyhyt lämmittely tai loppuverryttely ja useimmiten yksin.

-Sisäsoutu kuten moni muukin liikuntamuoto saattaa olla yksin tylsää, mutta porukalla se muuttuukin kivaksi, josta moni yllättyy. Kaverin kanssa voi intervalleja soutaa vuorotellen ja fiilis siinä on aivan eri verrattuna yksin ”paikallaan soutamiseen”. Tunnin ohjatun soutuspinningin aikana vauhtia ja tempoa vaihdellaan monipuolisesti ja tunti meneekin nopeasti, sanoo Laurikkala-Dewes, kuka on ohjannut myös sisäsoututunteja.

Sisäsoudun pariin pääsee soutuseurojen järjestämien soutuspinningtuntien tai soutuharjoitusten kautta. Myös jotkut kuntosalit järjestävät sisäsoututunteja omanaan tai osana jotain ryhmäliikuntatuntia. Myös laitevalmistaja Concept 2 tuottaa omia harjoituksia maksuttomassa sovelluksessaan omatoimiseen harjoitteluun.

-Omaa kehitystä pääsee seuraamaan helposti soutulaitteen näytöstä ja uudenmalliset näytöt ovat yhdistettävissä bluetoothilla kännykkä sovellukseenkin. Dataa saa esimerkiksi nopeudesta ja keskivauhdista. Omaa kehittymistä on siis helppo seurata. Lapsille ja lapsenmielisille Concept2 soutulaitteista löytyy myös tikka- ja kalapeli. Ne koukuttavat myös aikuisia, vinkkaa Laurikkala-Dewes.

Crossfitin myötä sisäsoudun tunnettuus on kasvaneet ja sisäsoudussa kilpaillaan crossfitin lisäksi myös omana lajinaan.

-Sisäsoutu ei siis ole vain vesillä soutajien oheisharjoittelua, vaan ihan oma lajinsa. Siinä on mahdollista kilpailla kansallisesti ja kansainvälisesti, taustoittaa Laurikkala-Dewes.

Vinkit sisäsoudun aloittamiseen

Parilla yksinkertaisella asialla saa sisäsoudusta tehtyä mielekkäämpää.

-Tekniikkaa ja rytmiä kannattaa harjoitella, niin saa soudusta taloudellista. Youtubesta löytyy tekniikkavinkkejä esimerkiksi Melonta- ja Soutuliiton kanavalta. Pienemmällä vastuksella soutaminen helpottaa myös. Tavallisesti perusharjoituksiin suositusvastus on 2-4. On eri asia soutaa ”kympillä” kuin pienemmällä vastuksella, joilla saa samat tehot irti hyvän tekniikan kanssa, sanoo Laurikkala-Dewes.

Vastaa Jari Saarion haasteeseen

Suomi sisäsoutaa -viikkoa vietetään 13.-21.1.2024 ja tavoitteena on soutaa sisäsoutulaitteella vähintään saman verran kuin Jari Saario souti Atlantin yli ja takaisin eli 11800 kilometriä. Ilmoita kilometrit tämän lomakkeen avulla ja Jari Saarion haastevideo katsottavissa Instagramissa @melontajasoutuliitto.

Lisätietoja sisäsoudusta:

Sisäsoudun aloittelijan opas Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=8TFafAbuUgw&list=PLd2p0LnaDU2ohqlB_B0ufHprUMV_1B998

Sisäsoutuun liittyvää infoa (mm. Suomen ennätyksistä, listaus soutuspinningiä järjestävistä soutuseuroista): https://melontajasoutuliitto.fi/soutu/sisasoutu/

Sini Rönnqvist, Viestintä- ja seurapalvelukoordinaattori
Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry.
sini.ronnqvist@smsl.fi / 044 727 3229)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2210

Trending Articles